Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Status
titleVERSIE: 31-08-2021

Expand
titleChangelog
  • 31-08-2021

    • Eerste publicatie artikel

Info

Toelichting

Vind hier de meest gestelde vragen over de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).
Staat jouw vraag niet in de Q&A of valt je vraag niet onder een specifieke categorie, stel je vraag dan via info@carecodex.org.

Hoe ziet een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) eruit? 

Tip

PGO’s zijn nog volop in ontwikkeling. Zie hier een voorbeeld-PGO. De eerste mogelijkheid is inzage in het eigen dossier. De verdere functies volgen later. Je kunt veel voorlichtingsinformatie vinden op    http://www.pgo.nl/


Klopt het dat de cliënt straks al haar gezondheidsgegevens op één plek kan vinden?

Tip

Dat kan met een persoonlijke gezondheidsomgeving, een PGO. Dit is een website of app waarin je informatie over je eigen gezondheid bij kunt houden. Zo kun je jouw medische gegevens verzamelen en beheren, maar deze ook delen met anderen. Daarnaast kun je zelf ook gegevens toevoegen. Op deze manier houd je grip op je eigen gezondheidsgegevens. Van behandeling tot labuitslagen, medicatie en inentingen. Alles bij elkaar. En deze gegevens blijven je hele leven beschikbaar.  

Bekijk de volgende video waarin wij antwoord geven op deze vraag: https://www.youtube.com/watch?v=EIZE4yGoB54.

Er zijn nu al diverse PGO’s beschikbaar. Je kiest zelf welk PGO het beste bij jou past. Voor veilige digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg is de PGO belangrijk.  


Hoe toegankelijk is een PGO voor anderstaligen? 

Tip

Verschillende PGO’s kunnen in meerdere talen worden gebruikt. De cliënt kan zelf kiezen welk PGO gebruikt wordt en hier dus op selecteren. Juist door gestandaardiseerd uitwisselen, wordt het vertalen naar een andere taal eenvoudiger, omdat we gebruik maken van een wereldwijde codering (Snomed) die een basis van meerdere talen heeft. 


Hoe verhoudt VIPP-Babyconnect zich tot een PGO?

Tip

Bij de digitale gegevensuitwisseling die VIPP Babyconnect voor ogen heeft, worden alle gegevens met betrekking tot de geboortezorg verzameld en gepresenteerd in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) voor cliënten. Via deze PGO hebben cliënten beschikking over hun eigen gegevens in één omgeving.

De gegevensuitwisseling tussen zorgverleners onderling gaat niet via een PGO. Bij het realiseren van digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg voldoen we aan de Medmij-voorwaarden (die gelden voor een PGO). Meer informatie over PGO’s vind je op http://www.pgo.nl/of hier>>>

Zijn de PGO’s ook geschikt voor cliënten met weinig digitale vaardigheden?

Tip

Daar is bij de ontwikkeling van PGO’s nadrukkelijk aandacht voor. Dit wordt zorgbreed aangepakt. Zie bijvoorbeeld deze uitleg van Patiënten Federatie Nederland. 


Kan de cliënt wijzigingen in het systeem van zorgverleners aanbrengen?

Tip

Nee, de cliënt kan geen wijzigingen aanbrengen in de data in het zorgverlenerssysteem. En dat kan een zorgverlener ook niet in het systeem van een andere zorgverlener. Wel verwachten we dat een cliënt zelf informatie kan toevoegen, waarbij je als zorgverlener ook kan zien dat de informatie van die cliënt zelf komt. Denk bijvoorbeeld aan vragenlijsten, zelfmetingen of informatiebrochures.


Hoe gaat het met gegevens van zorgverleners (eigen notities of aandachtspunten) die je met andere zorgverleners wilt delen, maar niet met de cliënt?

Tip

Via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) krijgt de cliënt toegang tot een aantal gestandaardiseerde gegevens. Dit betreft niet alle velden uit het systeem, dus er blijven velden bestaan voor notities die niet in de PGO zichtbaar worden.  

Echter, los van VIPP Babyconnect, heeft de cliënt nu al recht op elektronische inzage van het dossier en op een digitale export hiervan. Persoonlijke werknotities van de zorgverlener mogen hier buiten blijven. Zodra notities gedeeld worden met andere zorgverleners, maakt het wél onderdeel uit van het dossier, en heeft de cliënt recht op elektronische inzage. 


Hoe geven cliënten toestemming aan zorgverleners om gegevens in te kunnen zien?

Tip

Bekijk de volgende video waarin wij antwoord geven op deze vraag: https://youtu.be/LQXaz5fZsac

De cliënt moet altijd toestemming aan een zorgverlener geven om gegevens in te mogen zien. En ook welke informatie deze mag inzien. De client heeft de regie en dat betekent dat zij ook mag weigeren.  

Het regelen van toestemming kan de client in de toekomst vanuit haar Persoonlijke Gezondheidsomgeving, de PGO. Dit is een online omgeving waarin al haar medische gegevens staan. In het PGO kan de cliënt ook zien wie haar gegevens wanneer bekeken heeft.  


Het denken gaat altijd door 

Bij VIPP Babyconnect geloven we dat er vele perspectieven nodig zijn om te gaan zien wat voor iedereen werkt. Daarom is ook deze Q&A tot stand gekomen met de kennis en inzichten van cliënten, professionals, experts, beleidsmakers en bestuurders. Zie je mogelijkheden voor verbetering? Laat het ons weten via info@carecodex.org.
Samen weten we meer. Samen komen we verder.