Bijlage 2 Eisen en wensen eindgebruikers
Eisen en wensen van cliënten
Vorige zwangerschap is niet specifiek benoemd, maar wel medische gegevens en de zwangerschapskaart:
Zo mogen de volgende gegevens en functionaliteiten volgens de gebruikers niet ontbreken in een PGO:
Het medisch dossier (zowel van huisarts als van verloskundige)
Uitslagen van medische onderzoeken, zoals NIPT
De zwangerschapskaart
Medicijngebruik
Gegevensoverdracht naar: kraamzorg, huisarts, apotheek
Inzage in afspraken
Lichamelijke gegevens (bijvoorbeeld gewicht)
Scope aanpassen: ook kraamtijd meenemen (past in de scope van Babyconnect)
Bovendien is daarnaast fijn als je bijvoorbeeld een tijdslijn van de zwangerschap beschikbaar hebt en je advies krijgt over voeding.\
Ervaringen
Belangrijke punten die naar voren kwamen vanuit de eigen ervaringen waren:
Meer zicht op de stappen die komen of welke gevolgen iets heeft: “Vaak word je in het diepe gegooid. Informatie die je krijgt is summier. Het zou beter zijn als je stap voor stap uitleg krijgt”.
Meer kennis van de vrouw die tegenover de zorgverleners zit: “Voor zorgverleners geeft het PGO misschien ook meer inzicht in de cliënt. Als je zelf de informatie en functionaliteiten toevoegt die voor jou belangrijk zijn, geeft dat de zorgverlener een completer beeld”.
Gegevensuitwisseling met de apotheek bleek bij meerdere deelnemers minder goed te verlopen: “Het is vervelend dat je bij de apotheek elke keer moet uitleggen waarom je een bepaald medicijn krijgt, terwijl dit is besproken met de zorgverleners. Die informatie komt niet bij de apotheker”.
Belangrijk blijft wel dat de cliënt zeggenschap heeft over wie wat ziet. “Ik wil zelf kunnen aangeven wie welke informatie mag zien. Eigenlijk zou je per stukje informatie moeten kunnen zeggen of dit gedeeld mag worden en met wie”.
Gegevensdienst ‘Verzamelen integrale zwangerschapskaart’
Gegevensdienst ‘Verzamelen Laboratoriumresultaten’
Gegevensdienst ‘Verzamelen documenten’
Gegevensdienst ‘Verzamelen Medicatiegegevens’
Gegevensdienst ‘Verzamelen BgZ’
Gegevensdienst ‘Vragenlijsten’
Eisen en wensen van zorgverleners
Binnen de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg is vastgelegd dat de zorgverleners in de Geboortezorg gezamenlijk zorgdragen voor de cliënt (zwangere/moeder en kind). De Integrale Geboortezorg is daarmee een vorm van netwerkzorg.
Vóór een contactmoment raadpleegt een zorgverlener de relevante gegevens van een zwangere.
Bij (of na) elk contactmoment legt een zorgverlener gegevens vast, in het eigen systeem. Deze gegevens zijn voor alle betrokken zorgverleners in de Geboortezorg, van belang. Door het dynamisch samenvoegen van de gegevens, ontstaat een integraal overzicht van de cliënt, de zogenaamde “Integrale Zwangerschapskaart”.
Integrale zwangerschapskaart
In de “Integrale Zwangerschapskaart” staan achtereenvolgens; de relevante gegevens over de zwangere, de relevante gegevens over de huidige zwangerschap, en de relevante gegevens over de vorige kinderen.
De relevante gegevens over de vorige kinderen zijn vooral van belang voor het mede bepalen van het individueel zorgplan van de huidige zwangerschap.
De “Integrale Zwangerschapskaart” presenteert voor alle zorgverleners dezelfde integrale gegevens, mits relevant en mits toestemming van de cliënt.
De Integrale zwangerschapskaart is een verzameling van gegevens van de verloskundige, de echoscopist, de obstetrie (klinisch verloskundige, gynaecoloog), neonatoloog (kinderarts) en kraamverzorgende.
Eisen en wensen van zorgorganisaties
Een zorgorganisatie wil zich kunnen verbeteren. Zorg bieden die voldoet aan de wensen van de cliënten, maar ook voldoet aan de landelijke zorgstandaard. Regionaal kunnen er weliswaar verschillen zijn, maar meestal is dat dan alleen omdat de populatie verschilt.
Een zorgorganisatie wil weten hoe de cliënten de zorg ervaren, wat de zorgverleners van de pocessen vinden, en hoe die meningen overeenkomen of verschillen met die van andere zorgorganisaties.
Een zorgorganisatie kan een praktijk zijn, of een ziekenhuis, of een groep van zorgorganisaties (zoals een VSV), of een regio, of een provincie, of een koepelorganisatie, maar ook het complete land. Daarmee kan de Geboortezorg van Nederland vergeleken worden met andere landen.
Op dit moment (mrt 2024) wordt deze taak uitgevoerd door PeriNed. Zorgorganisaties leveren gegevens aan (kopie), aan Perined, waarna Perined de gegevens verwerkt en er rapportages van opstelt.
Eisen en wensen van data-analisten/onderzoekers
Data-analisten en onderzoekers willen grote hoeveelheden gegevens kunnen beoordelen, op zoek naar patronen en trends. Op basis van hypothesen kunnen de gegevens geanalyseerd worden, waarna er mogelijk adviezen voor wijzigingen kunnen ontstaan.