Brochure voor zorgverleners

versie: 19-05-2021 status: consultatie

  • 19-05-2021

    • Eerste publicatie artikel

Toelichting
Hieronder vind je een voorbeeld van een brochure over veilige digitale uitwisseling van geboortezorggegevens voor zorgverleners. Dit is een handreiking aan regio’s voor het maken van een regiospecifieke brochure voor zorgverleners. De exacte inhoud van de brochure voor zorgverleners zal per regio worden bepaald en is afhankelijk van gemaakte keuzes aangaande de regionale oplossingsrichting.

Inleiding

Onderstaande informatie is voor zorgverleners die (gaan) deelnemen aan de implementatie van veilige digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg. 

Waarom?

De juiste zorggegevens op het juiste moment bij de cliënt en juiste zorgverlener. Dit is waar we naar streven in de geboortezorg. Om dit voor elkaar te krijgen moeten systemen met elkaar kunnen communiceren, organisatorische afspraken gemaakt worden tussen vele partijen, en veilige uitwisseling, de privacy en de toestemming van de cliënt gewaarborgd zijn. Dit is een hele puzzel. Daarom werken we stap voor stap aan de realisatie van veilige digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg.

Wat houdt de implementatie in?

Tijdens de implementatie wordt in de regio alles op orde gebracht voor veilige digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg. Systemen worden aangepast zodat ze veilig met elkaar kunnen communiceren, er worden organisatorische afspraken gemaakt tussen zorgorganisaties en andere partijen, en er worden maatregelen getroffen om de privacy en de regie van de cliënt te waarborgen.

Wat wordt er uitgewisseld?

Het doel is alle voor geboortezorg benodigde gegevens gestructureerd uit te wisselen conform de landelijke Informatiestandaard Geboortezorg. Tijdens de implementatie wordt begonnen met een kleinere gegevensset die stap voor stap wordt uitgebreid.

Wat is er nodig om de implementatie uit te voeren?

Om de implementatie te kunnen uitvoeren in jouw praktijk of organisatie is het volgende nodig: 

[Afhankelijk van regionale oplossingsrichting] Lid worden van de zorgcoöperatie HINQ

Om mee te kunnen doen met de implementatie, moet je als zorgverlener lid worden van de zorgcoöperatie HINQ. Zie de paragraaf “Wat is HINQ” voor meer info.

Een viewer om gegevens te raadplegen.

Een belangrijk doel van de implementatie is dat je de gegevens, die andere zorgverleners hebben geregistreerd, kunt raadplegen. Dit doe je in een apart scherm dat je kunt openen in je eigen zorginformatiesysteem. Zo’n scherm noemen we een viewer. 

Gegevens die je zelf registreert over een cliënt worden na afsluiting van het dossier toegankelijk en vindbaar gemaakt voor andere zorgverleners. Dit noemen we publiceren. Andere zorgverleners kunnen deze gegevens dan via een viewer raadplegen. Het uitgangspunt is eenmalig vastleggen en hergebruik van gegevens door verschillende (geautoriseerde) zorgverleners.

Zorginformatiesysteem koppelen aan (regionale) netwerkomgeving

Om mee te kunnen doen met de implementatie moet het zorginformatiesysteem dat je gebruikt (bijv. Orfeus, Vrumun, HiX) zijn gekoppeld aan een (regionale) netwerkomgeving. Neem contact op met je softwareleverancier of met de regionaal projectleider om deze koppeling te realiseren.

UZI-servercertificaat 

Het zorginformatiesysteem dat je gebruikt (bijv. Orfeus, Vrumun, HiX) moet voorzien zijn van een UZI-servercertificaat. Hiermee kan alle communicatie worden beveiligd. Heb je nog geen UZI-servercertificaat? Vraag deze aan via uziregister.nl. De regionaal projectleider kan je hierbij indien nodig ondersteunen.

[Afhankelijk van regionale oplossingsrichting] Toestemming

Voor het uitwisselen van gegevens is toestemming van de cliënt nodig. De cliënten ondertekenen een papieren toestemmingsformulier. Dit formulier is als bijlage bij deze brochure opgenomen.

Kosten

Aan het veilig digitaal uitwisseling van geboortezorggegevens zijn kosten verbonden. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de financiering daarvan. Neem contact op met je softwareleverancier of met de regionaal projectleider om hierover meer informatie te krijgen. 

[Afhankelijk van regionale oplossingsrichting] Wat is HINQ?

Tijdens de implementatie wordt gebruik gemaakt van HINQ. Dit is een zorgcoöperatie die zorgverleners en zorgorganisaties helpt om samen te werken en gegevens digitaal uit te wisselen. HINQ maakt gebruik van een zorgnetwerkomgeving (ZNO). Een ZNO is een online omgeving die functies biedt voor communicatie tussen zorginformatiesystemen. Als zorgverlener blijf je, zoals je gewend bent, werken in je vertrouwde zorginformatiesysteem. De zorgverleners die deelnemen aan de voorbeeldimplementatie worden lid van de zorgcoöperatie HINQ. De zorginformatiesystemen (bijv. Orfeus, Vrumun, HiX) van de deelnemende zorgverleners worden gekoppeld aan de zorgnetwerkomgeving van HINQ. 

[Afhankelijk van regionale oplossingsrichting] Hoe zit het met de privacy en toestemming van de cliënt?

Alle zorgverleners die deelnemen aan de implementatie worden lid van de zorgcoöperatie HINQ, Hiermee worden zij juridisch gezien medewerkers van dezelfde zorgorganisatie. De WGBO stelt dat medewerkers van dezelfde zorgorganisatie toegang mogen hebben tot cliëntgegevens wanneer zij een behandelrelatie met de betreffende cliënt hebben. Dus binnen de implementatie kan een verloskundige gegevens raadplegen van een gynaecoloog en andersom, mits er een behandelrelatie is. In de implementatie wordt de behandelrelatie allereerst getoetst door de zorginformatiesystemen, wanneer het dossier van een cliënt wordt geopend. Deze behandelrelatie wordt automatisch overgenomen door de zorgnetwerkomgeving van HINQ. De behandelrelatie wordt getoetst wanneer een zorgverlener wil raadplegen. Op deze manier wordt gegarandeerd dat zorgverleners in de implementatie alleen toegang krijgen tot gegevens van cliënten en patiënten waarmee zij een behandelrelatie hebben. 

Daarnaast geven cliënten in deze implementatie ook nog schriftelijk toestemming door het ondertekenen van een toestemmingsformulier. Voor de implementatie geldt dat alleen data worden uitgewisseld van cliënten die een toestemmingsformulier hebben ondertekend. Het toestemmingsformulier vind je als bijlage bij deze brochure.

[Afhankelijk van regionale oplossingsrichting] Waar vraag ik toestemming voor aan de client?

De zorgverlener vraagt toestemming aan de cliënt voor het doorbreken van het beroepsgeheim. Hierdoor is het juridisch mogelijk om geboortezorggegevens te delen met andere zorgverleners die betrokken zijn bij het integrale geboortezorgtraject. Het toestemmingsformulier is een voorzorgsmaatregel, zie ook paragraaf ‘Hoe zit het met de privacy en toestemming van de cliënt?’. Het toestemmingsformulier is als bijlage bij deze brochure opgenomen.

Hoe ziet de planning eruit?

De planning van de voorbeeldimplementatie ziet er als volgt uit:

·       zie voorbeeldplanningen die voortkomen uit implementatiehandleidingen

Bij wie kan ik terecht met vragen?

Voor vragen over de implementatie in het algemeen kun je contact opnemen met de regionaal projectleider: mail@mail.nl of 080-1234567. Voor vragen over het eigen zorginformatiesysteem kun je contact opnemen met je leverancier.