Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

  • Raadplegen van relevante gegevens van de zorggebruiker (door de zorgverlener), ook als die door andere zorgverleners zijn vastgelegd, ongeacht in welk zorgverlener systeem die zijn vastgelegd. Kortgezegd is dit: “Raadplegen bij de bron”.

    1. Essentieel is hier dat de zorgverlener in het eigen zorgverlener systeem (XIS) naar het scherm van de cliënt/patiënt gaat.

      1. Dit is onderdeel van de bescherming van gegevens. Een cliënt/patiënt moet geregistreerd zijn in het eigen systeem, en vanuit het scherm

      van
      1. met de cliënt/patiënt kunnen relevante gegevens meegestuurd worden bij het starten van de viewer. In het eigen systeem wordt geregistreerd dat een zorgverlener een scherm opent en wordt al beoordeeld of die zorgverlener geautoriseerd is voor het raadplegen van gegevens. Daarnaast is dit ook onderdeel van mogelijke veronderstelde toestemming voor raadplegen, er kan namelijk sprake zijn van een behandelrelatie. Als er geen sprake is van een behandelrelatie, moet er expliciete toestemming van de cliënt/patiënt zijn.

    2. Vervolgens moet de zorgverlener vaststellen dat het om de juiste persoon gaat (wettelijke plicht).

    3. Vanuit het eigen XIS wordt dan de viewer gestart via een Single Sign On (SSO) routine. De zorgverlener hoeft niet opnieuw in te loggen, en de zorgverlener hoeft de cliënt/patiënt niet te zoeken.

    4. “onder de motorkap” worden gegevens gezocht, gevonden, opgehaald, verzameld, vertaald en uiteindelijk gepresenteerd in de viewer.

    5. De zorgverlener kan dan de relevante gegevens van de cliënt/patiënt raadplegen

  • Het contactmoment tussen zorgverlener en zorggebruiker

    1. Hierin wordt door de zorgverlener nieuwe informatie uitgevraagd en, wanneer nodig, worden metingen gedaan.

  • Vastleggen van nieuwe gegevens, en die beschikbaar stellen voor hergebruik

    1. Nieuwe informatie wordt door de zorgverlener vastgelegd in het eigen zorgverlener systeem.

    2. De nieuwe informatie wordt beschikbaar gesteld in de “eenheid van taal” zodat die door andere eindgebruikers geraadpleegd kan worden.

...

Sommige modules worden niet alleen in interoperabiliteit geboortezorg toegepast, maar worden nu ook ingezet voor alle andere vormen van interoperabiliteit in de zorg. Deze modules hebben de naam “Generieke functies” Generieke functiesgekregen.

De belangrijkste generieke functies zijn

...