...
bron: Managing Projects with Intelligence, Paul Gerrard, 2004 .
In een validatieproject testtraject van software worden teststrategie, testplannen en testprotocollen gebruikt om aan te tonen dat een systeem voldoet aan de vereisten die eerder zijn vastgelegd in specificatie-, ontwerp- en configuratiedocumenten.
In het Testplan een testdocument worden de testvereisten en -strategie uiteengezet. Het moet het algemene proces voor het uitvoeren van de tests omvatten, het documenteren van bewijs van tests en het proces voor het omgaan met testfoutenfouten die bij het testen gevonden zijn. Het testplan kan ook de soorten testen bevatten, beschrijvingen van de omgevingen waar testen zullen worden uitgevoerd, wie verantwoordelijk is voor het testen, apparatuur of testen die bij het testen zullen worden gebruikt, of andere organisatorische vereisten voor testen.
Testprotocollen beschrijven het specifieke testen. Testprotocollen zijn verzamelingen testgevallen (testcases) die een specifiek element van het systeem controleren. Elk testgeval moet het doel van de test bevatten, eventuele vereisten die vóór het testen moeten worden vervuld en de acceptatiecriteria voor de test.
...
Dit zijn testen die worden uitgevoerd op bepaalde functionele delen van broncode om te kunnen bepalen of dat onderdeel werkt zoals verwacht. Deze vorm van testen gebeurt door developers tijdens het schrijven van de code. Het is de verantwoordelijkheid van de leverancier. Wij schrijven hier geen aanvullende testen voor, omdat we hier de interoperabiliteit testen, en niet de zorgverlener-systemen zelf.
Integratietest
Hierbij worden de interfaces en de interacties tussen de verschillende componenten van een applicatie getest t.o.v. hun ontwerp. Dit kan iteratief of middels een ‘big bang’. Ook deze vorm van testen is de verantwoordelijkheid van de leverancier. Wij schrijven hier geen aanvullende testen voor omdat deze integratietesten binnen de systemen van de zorgverleners zelf gedaan worden en wij hier alleen de interoperabiliteit testen.
Systeem- of netwerktesten
Hierbij wordt het volledig geïntegreerde systeem getest. Omdat bij het modulaire testen al is aangetoond dat de processen publiceren, raadplegen en verzamelen correct worden uitgevoerd, is de focus van de systeemtesten het bewijzen dat het netwerk correct werkt. In het testprotocol wordt dit uitgevoerd samen met de gebruikersacceptatiettest. Het is raadzaam dat leveranciers zelf netwerktesten uitvoeren tijdens het ontwikkelwerk, maar wij schrijven hier geen aanvullende testen voor.
...
De subsidieregeling geeft aan dat er voldaan moet worden aan “standaarden ten aanzien van de digitale toegankelijkheid, zoals de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).” Dit is alleen van toepassing op de viewer.
...
Indien een leverancier van een SaaS-oplossing, NEN7510 of ISO27001 gecertificeerd is, dan zijn aanvullende testen niet nodig. Zorgaanbieders met een XIS on premise moeten een rapport van een onafhankelijke auditor kunnen overleggen.
Gebruikersacceptatietest
Bij veilige digitale gegevensuitwisseling speelt de eindgebruiker een essentiële rol. Door met de eindgebruiker samen te werken aan oplossingen die aansluiten op de praktijk, ontstaat er draagvlak. Input en feedback van de eindgebruikers is daarom van groot belang.
Uitgangspunten
De testen worden per regio in de vorm van een connectathon/projectathon uitgevoerd met de regionale projectorganisatie, betrokken leveranciers en regionale eindgebruikers.
Deze testen vinden plaats in de productieomgeving.
Er wordt zowel een acceptatietest als netwerktest uitgevoerd.
Een informatieanalist van Nictiz treedt op als monit
Aanpak
Regionale projectorganisatie, betrokken leveranciers en regionale eindgebruikers zijn samen op locatie.
In alle betrokken bronsystemen worden gegevens van een testzwangere ingevoerd.
De gegevens van de testzwangere worden geraadpleegd in een viewer.
Eindgebruikers geven hun oordeel.
Resultaten
...
Correcte werking van het netwerk is aangetoond.
...
Eindgebruikers zijn tevreden met de geïmplementeerde oplossing.
...
Info |
---|
Wat is SaaS, en wat is on-premise? SaaS staat voor “Sortware as a Service”. Dat betekent dat er één software omgeving is waar meerdere zorgaanbieders gebruik van maken, bijv; een verloskunde systeem wordt door 300 praktijken gebruikt. De software draait bij de leverancier op één plek, en de zorgverleners van een zorgaanbieder loggen daarop in. Bij on-premise draait de software bij de zorgaanbieder (bijvoorbeeld een ziekenhuis). Elk on-premise draait bij de zorgaanbieder. de zorgverleners van die zorgaanbieder loggen daarop in. |