Bij het testen voor VIPP Babyconnect, wordt alleen interoperabiliteit getest. Het testen van de verschillende bronsystemen zelf, valt buiten de scope.
Er zijn 9 regionale partnerschappen die subsidie hebben aangevraagd voor VIPP Babyconnect. Inmiddels (jan 2024) hebben de eerste regio’s hun belangrijkste selectietrajecten afgerond en willen gaan starten met incrementeel implementeren. De regio’s hebben hierbij over het algemeen te maken met dezelfde bronleveranciers, waarvan ook nog eens het merendeel een SaaS-oplossing is. (Software as a Service)
Om enerzijds te voorkomen dat elke regio tegelijkertijd hetzelfde wiel uit gaat vinden en anderzijds leveranciers steeds dezelfde vragen uit de verschillende regio’s voorgeschoteld krijgen, hebben we besloten gezamenlijk en gecoördineerd op te gaan trekken.
Eerste implementaties
Hierbij is elk bronsysteem toegewezen aan de regio die verwacht daadwerkelijk als eerste live te kunnen gaan met publiceren en raadplegen vanuit dit systeem, een zogenaamde ‘eerste implementatie’. Deze regio is kartrekker namens de andere regio’s en het landelijk programmabureau ondersteunt waar nodig en ziet tegelijkertijd toe dat er een landelijk schaalbare oplossing gebouwd wordt die voldoet aan het Framework en het Afsprakenstelsel Interoperabiliteit Geboortezorg. De ‘kartrekker’ is hierbij ook verantwoordelijk voor het noodzakelijke testwerk en maakt de resultaten hiervan inzichtelijk voor de overige regio’s.
SaaS oplossing (Software as a Service)
SaaS oplossingen zijn in het hele land dezelfde hetzelfde. SaaS-systemen hoeven hierdoor niet meermaals uitvoerig getest te worden
On premise oplossing (Software op lokatie, veelal een ziekenhuis)
Anders dan bij SaaS oplossingen, moet bij on-premise-systemen elke uitvoering per stuk getest worden. Elk ziekenhuis heeft zijn eigen output, en een eigen inrichting voor de SSO routine. Ziekenhuizen met dezelfde systemen kunnen wel van elkaar leren.
Voor elk on-premise systeem is er wel een kartrekker, maar vervolgens moet elke instantie dezelfde testen ondergaan.
0 Comments