Blik op de toekomst: de Innovatie- en Beheercyclus

Dit focus van dit handboek ligt op de resultaten, en de manier van toetsen, die binnen de periode van de beleidsregel VIPP Babyconnect gerealiseerd moeten zijn. Zoals eerder vermeldt, betekent dit niet dat hiermee ook het doel voor wat betreft interoperabiliteit in de geboortezorg gerealiseerd is. Sterker nog, bij het aflopen van VIPP Babyconnect zijn we eigenlijk pas begonnen! De vier uitkomstdoelen zoals deze nu zijn gepresenteerd vormen daarom ook geen bestemming, maar kunnen beter gezien worden als het solide fundament, dat we nodig hebben om digitale uitwisseling verder uit te kunnen bouwen.

 

Om deze innovatie zo goed mogelijk te kunnen borgen, (doorontwikkelen) heeft het programmabureau Babyconnect samen met geboortezorgpartijen de innovatie- en beheercyclus in het leven geroepen. Het voornaamste doel is om een duurzame innovatie- en beheercyclus, voor gegevensuitwisseling in de geboortezorg te kunnen realiseren. In de innovatie- en beheercyclus is het beheer en de doorontwikkeling van de standaarden en de afspraken duidelijk vastgelegd en worden de corresponderende taken en verantwoordelijkheden omschreven. De innovatie- en beheercyclus faciliteert de structuur waarbinnen afgewogen keuzes gemaakt kunnen worden, die uiteraard de bestaande wet- en regelgeving volgen. Zodoende ontstaat er een samenhang tussen innovaties en ontwikkelingen in het veld.

 

De innovatie- en beheercyclus gegevensuitwisseling schept helderheid voor alle partijen in de geboortezorg, zodat er een zo eenduidig mogelijk beeld ontstaat van wat er van wie verwacht wordt om gezamenlijk bij te dragen aan betere gegevensuitwisseling in de zorg op de lange termijn. Het valt als het ware te zien als de routekaart die de duurzame ontwikkeling uitstippelt.

Een andere belangrijk gegeven is dat de innovatie- en beheercyclus de mogelijkheid biedt om eenvoudiger af te sluiten/af te stemmen/aan te sluiten bij andere innovatieprogramma. Ook bij de innovatie- en beheercyclus staat en valt met de betrokkenheid en de stem van de eindgebruikers. De ontwikkelingen dienen namelijk aan te sluiten bij de zorgprocessen, en gestuurd worden door een bepaalde behoefte uit die processen. Zo kan er een betere verbinding gemaakt worden tussen beleid en werkvloer.

 

Om zo goed mogelijk invulling te geven aan de innovatie- en beheercyclus zijn in ieder geval de volgende voorwaarden opgesteld,

  • Interoperabel zijn. Goede en efficiënte zorg vraagt dat informatie eenduidig wordt vastgelegd en gedeeld. Systemen, afspraken en randvoorwaarden dienen daarmee op elkaar aan te sluiten.

  • Het voldoen aan de NEN 7522 die gaat over het ontwikkelen van normen

  • De informatieparagraaf uit de Zorgstandaard integrale geboortezorg

  • De wet op de elektronische gegevensuitwisseling in de Zorg

Aan het einde van het de VIPP Babyconnect volgt er een governancestructuur, waarbinnen de innovatie- en beheercyclus goed omschreven en vastgelegd staat. De eerste versie zal tegen het einde in de praktijk getoetst worden, en indien nodig, bijgesteld worden. Zo kan de innovatie- en beheercyclus na de VIPP Babyconnect in definitieve vorm overgedragen worden aan de geboortezorgpartijen.