Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Versnellingsaanpak

De geboortezorg is een relatief klein zorgdomein en tegelijkertijd complex. De samenwerkende zorgaanbieders hebben te maken met veel leveranciers. Wachten tot alle leveranciers alle systemen hebben aangepast, duurt voor de zorgverleners in het primaire zorgproces, en hun patiënten en cliënten, té lang.

Digitale gegevensuitwisseling binnen geboortezorg kan snel tot stand komen. Deze grote wens van eindgebruikers wordt mogelijk door inzet van versnellingstools voor publiceren en voor raadplegen, daar waar noodzakelijk. Volledige interoperabiliteit is al mogelijk, als de standaardisatie gericht is op de uitwisseling, in plaats van direct op de bronsystemen. Standaardisatie van de bronsystemen is mooi, maar niet noodzakelijk. De geboortezorg beschikt overigens over een goed ontwikkelde eenheid van taal en ontwikkelde informatiestandaard.

Het VIPP Babyconnect programma gaat uit van de wensen en eisen van de eindgebruikers en van landelijke standaarden en afspraken en regionale implementatie. Interoperabiliteit wordt gewaarborgd doordat alle implementaties moeten voldoen aan het Framework. Alle landelijke afspraken voor interoperabiliteit in de geboortezorg, zijn vastgelegd in een Afsprakenstelsel.

 

Publiceren

De relevante architectuur informatie over versnellingstools voor publiceren vindt u hier. Dit betreft versnellingstools die gebruikt kunnen worden om huidige beschikbare output om te zetten naar “FHIR volgens zibs, in SNOMED”,  (de standaard voor uitwisseling), namelijk een extractor en een convertor.  De FHIR resources worden geplaatst in de FHIR server van de zorgaanbieder (de bron).

Voor meer informatie over FHIR profielen verwijzen wij naar bijlage 1 van het toetsingshandboek.

Voor meer informatie over publiceren verwijzen wij naar bijlage 2 van het toetsingshandboek.

 

Raadplegen

De relevante architectuur informatie over versnellingstools voor raadplegen vindt u hier.

Dit betreft versnellingstools die gebruikt kunnen worden om via SSO (Single Sign On) vanuit het eigen systeem, integraal te de relevante gegevens van de cliënt te kunnen raadplegen, namelijk een Query builder, een Translator en een Viewer. De relevante gegevens worden verzameld, via een individueel zorgnetwerk, vanuit verschillende FHIR servers.

De versnellingstools (bestaande producten van diverse leveranciers) zijn toepasbaar, zowel voor gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en patiënten/cliënten (MedMij), als voor gegevensuitwisseling tussen zorgverleners onderling.

Ook kunnen zorgorganisaties hieruit indicatoren afleiden, en kunnen data-analisten onderzoek doen. Beide op anonieme gegevens (secundair gebruik van data).

Voor meer informatie over raadplegen verwijzen wij naar bijlage 3 van het toetsingshandboek.

Uitgebreid Overzicht met links naar onderliggende informatie Vind u terug in bijlage XXX

Zorgstandaard

Zorgstandaard Integrale Geboortezorg (ZIG)

Informatiestandaard

Perinataal Woordenboek en Dataset (PWD) 3.2.1

FHIR implementation Guide 1.1

Integrale zwangerschapskaart versie 1

Zorg Informatie Bouwstenen

https://zibs.nl/wiki/ZIB_Hoofdpagina

https://zibs.nl/wiki/ZIB_Publicatie_2020(NL)

Naast de ZIBs zijn er ook Digital Clinical Models, specifiek voor de geboortezorg

 

Afsprakenstelsel Interoperabiliteit Geboortezorg (status wordt per artikel bijgewerkt)

Afsprakenstelsel Interoperabiliteit Geboortezorg