Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Info

Toelichting
Dit artikel beschrijft de Rol-zib-matrix die definieert welke functie of rol welke gegevens mag raadplegen.

Rol-zib

Naarmate we meer gegevens uit de verschillende bronsystemen gaan ontsluiten, worden ook de autorisatie-vraagstukken steeds relevanter. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat iedereen altijd alle beschikbare gegevens in het netwerk in kan zien. Ook hier geldt: dataminimalisatie. De gegevens moeten relevant zijn voor de raadpleger. Dat sluit ook aan bij de AVG. 

Qua gegevens heeft deze autorisatievraag binnen VIPP Babyconnect eigenlijk betrekking op twee verschillende datasets: de informatiestandaard voor de geboortezorg (PWD) en de Basisgegevensset Zorg (BgZ).

 

Perinataal Woordenboek en Dataset (PWD)

Bijna alle betrokken bronsystemen ontsluiten gegevens op basis van versie 3.2 van deze informatiestandaard. Het programmabureau heeft samen met eindgebruikers voor heel PWD 3.2 een zogenaamde Rol-zib-matrix [1][EJ1] [EJ2] [EJ3] opgesteldopgesteld. In zo’n matrix staat gedefinieerd welke gegevens een verloskundige, gynaecoloog, kraamverzorgende, echoscopist, etc. mogen raadplegen. 

Basisgegevensset Zorg

Vanuit enkele ziekenhuisinformatiesystemen wordt de BgZ ontsloten. Dit is “de minimale set van patiëntgegevens die specialisme-, ziektebeeld- en beroepsgroep overstijgend relevant is en van belang voor de continuïteit van zorg”. De BgZ is ook opgenomen in de Rol-zib matrix en mag in haar geheel door alle disciplines in de geboortezorg geraadpleegd worden.

[1] Een rol-zibmatrix (of een rol-veldmatrix) is een overzicht met op de ene as alle zibs en velden die geraadpleegd en/of  uitgewisseld moeten worden en op de andere as alle ‘rollen’ van zorg- en hulpverleners in het zorgproces. In deze matrix wordt aangegeven welke zibs of velden relevant zijn voor welke rol

 [EJ1]? typo?

 [EJ2]aha, zie nu dat het de voetnoot aanduiding is :-)

 [EJ3]aangepast, stond ‘grote’ 1Groeimodel

Binnenkort komen nieuwe identificatiemiddelen beschikbaar die voldoen aan de normen van de WEGIZ. Daarbij wordt ook de rol van een zorgverlener vastgesteld. Tot die tijd kunnen we niet onomstotelijk vaststellen welke functie de raadpleger heeft en moeten we dus werken met een groeimodel.

Omdat duidelijk is vanuit welke applicatie de viewer wordt opgestart is wel duidelijk vanuit welk type zorgaanbieder gegevens worden geraadpleegd. Wanneer de viewer bijvoorbeeld wordt opgestart vanuit ISK10 weten we dat het een kraamzorgorganisatie is. Met deze kennis kan er met de Rol-zib-matrix een filtering worden toegepast op de beschikbare gegevens. In de loop van de tijd kan deze matrix verder worden uitgebreid en fijnmaziger worden toegepast.