Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 7 Next »

 Changelog
  • 3-12-2020

    • Item over Naamgeving Gebruikersgroep toegevoegd

  • 18-11-2020

    • Eerste versie gepubliceerd

VERSIE: 19-11-2020 STATUS: CONSULTATIE

Toelichting
Dit artikel bevat de commentaren die tijdens consultaties zijn binnen gekomen en beschrijft hoe deze zijn verwerkt.

Artikel

Onderwerp

Commentaar

Verwerking/antwoord

Begrippenlijst

begrip PWD standaard

Zou handig zijn om hier een link te geven waar je de PWD informatiestandaard kunt vinden

Link naar PWD informatiestandaard is toegevoegd aan begrip in versie 1.1.

Begrippenlijst

Begrip Registratie aan de Bron

De term ZIB zou een aparte toelichting verdienen, want daar is veel misverstand over.Een link naar het ZIB centrum zou handig zijn om de ZIBs te vinden.

In versie 1.1. van het artikel een link naar het zib centrum toegevoegd aan het begrip Zorginformatiebouwsteen (ZIB).

Achtergrond

(…) qua architectuur zijn een aantal aspecten (nog) niet beschreven wat wel zou moeten om het verhaal compleet te maken. Even los van de definitie van “afspraken” en een “afsprakenstelsel”.

De indiener van deze reactie heeft een document-export van het afsprakenstelsel beoordeeld. Deze bevatte niet alle informatie. De schematische weergaves van de relaties tussen de rollen op de verschillende architectuurlagen waren bijvoorbeeld weggevallen. Daarnaast is in afstemming met de indiener van de reactie de omschrijving van de rollen verder uitgebreid in de artikelen Organisatiebeleid, Informatie en Applicatie.

Achtergrond

Afsprakenstelsel

Er wordt gesproken over het BabyConnect afsprakenstelsel maar zoals dit document is samengesteld zijn het niet alleen maar afspraken maar zijn het ook implementatiespecificaties van componenten en andere specificaties die niet het karakter van afspraken tussen partijen hebben maar meer richtlijnen en kaders voor realisatie en implementatie.

Het is een bewuste keuze dat in het hoofdstuk Referentiearchitectuur van het Afsprakenstelsel niet alleen afspraken maar ook implementatiespecificaties worden beschreven. Het doel hiervan is tweeledig: enerzijds het laten zien dat de afspraken uit het afsprakenstelsel technisch kunnen worden gerealiseerd en anderzijds het geven van richtlijnen en kaders voor de realisatie van interoperabiliteit van geboortezorg.

Achtergrond

Gebruikersgroepen

“gebruikersgroepen, Nictiz”

, werkgroep en redactieraad Eenheid van Taal geboortezorg, graag hier invoegen.

De deelnemers van de werkgroep en redactieraad Eenheid van Taal Geboortezorg zijn onderdeel van de gebruikersgroepen. Om die reden is het niet nodig ze apart te benoemen. Deze groepen worden benoemd in de uitwerking van de Innovatie- en Beheercyclus (in ontwikkeling).

Achtergrond

Framework

het Framework 2018 - 2022 Realisatie Digitaal Infomatie Delen in Geboortezorg Nederland.

  • Ik verwacht hier een link naar de informatiestandaard geboortezorg PWD zoals die in het kwaliteitsregister van het zorg instituut nederland (zin) is opgenomen.

  • En dat aansluit op de in de geboortezorg gehanteerde informatiestandaard PWD, zoals die is geregistreerd in het kwaliteitsregister van het Zorginstituut nederland (zin) En wordt beheerd door Nictiz namens de gehele geboortezorg.

Zin is aangepast naar: “Het VIPP Babyconnect Afsprakenstelsel staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een groter geheel dat voldoet aan de kaders die worden gesteld door het Framework 2018 - 2022 Realisatie Digitaal Infomatie Delen in Geboortezorg Nederland en dat voortbouwt op de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg en de Nederlandse informatiestandaard voor de geboortezorg PWD.”

Achtergrond

“Het doel is naadloos aansluitende zorg voor moeder en kind(eren) rond de zwangerschap en geboorte, inclusief de overdracht naar andere zorgverleners van de cliënte en haar kind, waaronder de jeugdgezondheidszorg, kinderarts en huisarts.”

  • Ik verwacht hier een verwijzing naar de richtlijn integrale geboortezorg zoals die in het kwaliteitsregister van het Zorginstituut Nederland is vastgelegd en uitgangspunt is voor de integrale geboortezorg.

  • Hier verwacht ik een directe verwijzing naar de richtlijn integrale geboortezorg zoals die door het Zorginstituut is gepubliceerd.

Het einde van de eerste alinea is aangepast naar: "Het doel is naadloos aansluitende zorg voor moeder en kind(eren) rond de zwangerschap en geboorte, inclusief de overdracht naar andere zorgverleners van de cliënte en haar kind, waaronder de jeugdgezondheidszorg, kinderarts en huisarts. Dit doel is in lijn met de in de landelijke Zorgstandaard Integrale Geboortezorg (link) beschreven transitie naar Integrale Geboortezorg waarbij de verschillende disciplines en organisaties in de geboortezorg integraal samenwerken."

Achtergrond

Naamgeving gebruikersgroep

Hier stel ik voor eenheid van taal te gebruiken en gewoon landelijke registraties te gebruiken in plaats van “statistiekbeheerders”. De term statistiekbeheerders is nergens op gebaseerd, niet bekend in het veld en denigrerend voor hetgeen in de geboortezorg al die jaren is opgebouwd.

Op het moment wordt de naamgeving van gebruikersgroep 4 nader onderzocht. Zodra bekend is dat de naamgeving veranderd, zal dit worden verwerkt in het afsprakenstelsel.

Referentiearchitectuur

Zibs

wie wordt hiermee bedoeld? ontwikkeld lijkt mij op dit moment door beschreven en gepubliceerd , althans de BGZ. Dit suggereert in mijn ogen dat het ook al is ingebouwd in de systemen..

In versie 1.1 van het artikel is “zijn (…) ontwikkeld“ vervangen door “worden (…) beschreven en gepubliceerd".

Procesimplementatie Publiceren

Sequentiediagram, tabel transacties

Voldoen aan de Twiin-eisen (GtK) zou voldoende moeten afdekken tussen XIS en GtK. Geen aanvullende Babyconnect zaken vereist. Deze bieden leveranciers wel handvatten, maar een Twiin-DVZA zou connectie tussen XIS en GtK dus ook moeten kunnen volstaan zonder aanvullende babyconnect-eisen

Bekeken vanuit publiceren:
Vanuit het basisontwerp ACE zijn de TWIIN eisen gericht op module C.
Vanuit module C wordt verwezen naar informatie in het juiste format.
Omdat enkele XIS leveranciers niet informatie naar het juiste format kunnen publiceren (vanuit module A), heeft Babyconnect een hulpmiddel (module B) geïntroduceerd die beschikbare informatie kan converteren naar het juiste format.
Daarmee vereist Babyconnect geen aanvullende zaken

Bekeken vanuit raadplegen:
Vanuit het basisontwerp ACE zou een XIS, informatie in het juiste format moeten kunnen opvragen vanuit meerdere bronnen. De TWIIN eisen zorgen dat alle bronnen op de juiste manier gevonden kunnen worden.
Omdat enkele XIS leveranciers niet informatie op de juiste manier kunnen opvragen, heeft Babyconnect een hulpmiddel geïntroduceerd die informatie op de juiste manier kan opvragen en kan presenteren aan de zorgverlener (raadplegen)
Daarmee vereist Babyconnect geen aanvullende zake

Procesimplementatie Publiceren

Tabel transacties

Wat Transactie 1 en Oplossingsrichting FHIR betreft is een SOAP request niet echt een geschikte tactiek ervoor. Dit zou gedaan worden via a REST API (nl, HTTP GET).

Transactie 1 betreft een veilige overdracht van XIS naar Convertor. Het is aan de leveranciers van XIS en Convertor om onderling afspraken te maken over hoe de transactie veilig wordt gerealiseerd. Dit kan meerdere manieren, bijvoorbeeld via SOAP of REST.

Procesimplementatie Publiceren

Opslag ongestructureerde data

Wat doet module B met ongestructureerde data zoals in dit voorbeeld Beelden? Waar worden die opgeslagen als module C slechts een index is in dit ontwerp?

Module B heeft als doel om input (zowel gestructureerde als ongestructureerde data) uit Module A (XIS) toegankelijk en vindbaar te maken. Module B zorgt ervoor dat de input door de Convertor wordt geconverteerd naar de juiste FHIR-resources en metadata, en dat deze door de Resource Server toegankelijk worden gemaakt. Zowel de Convertor als de Resource Server is onderdeel van Module B. Module C bevat geen data maar alleen metadata, o.a. lokalisatie en autorisatie. Omdat Module B onder eindverantwoordelijkheid valt van de Zorgaanbieder, wordt op deze manier invulling gegeven aan het DIZRA-principe “de data blijft bij de bron".

Procesimplementatie Publiceren

MedMij

Is niet volgens MedMij

De processen en procesimplementaties Verzamelen en Delen zijn conform de overeenkomstige MedMij use cases. De processen en procesimplementaties Raadplegen en Publiceren vinden plaats binnen het zorgaanbiedersdomein en vallen daarmee buiten de scope van het MedMij Afsprakenstelsel.

Procesimplementatie Publiceren

Informatiestandaard MedMij

Zijn de zibs conform informatiestandaarden MedMij?

Op het niveau van de procesimplementatie wordt met ‘zibs’ bedoeld: FHIR-resources die voldoen aan gestandaardiseerde FHIR-profielen die zo veel mogelijk zijn gebaseerd op zorginformatiebouwstenen. De zibs worden gedefinieerd in de Informatiestandaard Geboortezorg. De zibs die worden gebruikt in de MedMij-processen Verzamelen en Delen zullen worden vastgelegd in een MedMij-Gegevensdienst die zal worden aangemeld als MedMij-informatiestandaard.

  • No labels