Achtergrond

VERSIE: 10-10-2022 STATUS: VASTGESTELD

  • 10-10-2022

    • Naam eindgebruikersgroep 4 aangepast

  • 05-07-2022

    • Link Zorgstandaard integrale geboortezorg bijgewerkt

  • 03-05-2022

    • Link Zorgstandaard Integrale Geboortezorg bijgewerkt

  • 19-10-2021

    • Externe linkjes geüpdatet.

  • 13-04-2021

    • ‘gebruiker' aangepast naar 'eindgebruiker’

  • 07-04-2021

    • Tekstuele aanpassing doorgevoerd

  • 01-07-2020

    • Eerste publicatie artikel

Toelichting
Dit artikel beschrijft de achtergrond van het Afsprakenstelsel Interoperabiliteit Geboortezorg. Dit afsprakenstelsel bestaat uit artikelen die samen de specificaties voor interoperabiliteit van geboortezorg vormgeven.

Babyconnect is een VIPP-programma voor gebruiksvriendelijke digitale gegevensuitwisseling tussen cliënten en zorgverleners, en zorgverleners onderling in de geboortezorg. Het doel is naadloos aansluitende zorg voor moeder en kind(eren) rond de zwangerschap en geboorte, inclusief de overdracht naar andere zorgverleners van de cliënte en haar kind, waaronder de jeugdgezondheidszorg, kinderarts en huisarts. Dit doel is in lijn met de in de landelijke Zorgstandaard Integrale Geboortezorg beschreven transitie naar Integrale Geboortezorg, waarbij de verschillende disciplines en organisaties in de geboortezorg integraal samenwerken.

Bij VIPP Babyconnect speelt de eindgebruiker een essentiële rol, want door met de eindgebruiker samen te werken aan oplossingen die aansluiten op de praktijk ontstaat er draagvlak. Met de eindgebruikers worden de volgende vier landelijke eindgebruikersgroepen bedoeld:

  1. cliënten

  2. zorgverleners

  3. zorgorganisaties

  4. data-analisten en onderzoekers

De landelijke eindgebruikersgroepen zijn opgericht om de kaders van digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg vorm te geven. Het VIPP programma wordt uitgevoerd door stichting Carecodex en mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS.

Het Afsprakenstelsel Interoperabiliteit Geboortezorg beschrijft de afspraken die nodig zijn om interoperabiliteit van geboortezorg te bereiken. De artikelen moeten praktisch bruikbaar zijn voor leveranciers van zorginformatie- en integratiesystemen, voor regionale partnerschappen die interoperabiliteit van geboortezorg willen bereiken en voor andere stakeholders die actief zijn in de geboortezorg en betrokken zijn bij de interoperabiliteit van deze sector.

Het Afsprakenstelsel Interoperabiliteit Geboortezorg staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een groter geheel dat voldoet aan de kaders die worden gesteld door het Framework 2018 - 2022 Realisatie Digitaal Infomatie Delen in Geboortezorg Nederland en dat voortbouwt op de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg en de Nederlandse informatiestandaard voor de geboortezorg PWD.

In onderstaande figuur wordt weergegeven hoe het afsprakenstelsel zich verhoudt tot andere voor het Afsprakenstelsel Interoperabiliteit Geboortezorg relevante aspecten van VIPP Babyconnect.

Het Afsprakenstelsel Interoperabiliteit Geboortezorg borduurt voort op de met eindgebruikers ontwikkelde Use Cases, het Functioneel Ontwerp, het Handboek Interoperabiliteit en het Handboek Technische Architectuur.

Omdat het Afsprakenstelsel Interoperabiliteit Geboortezorg gebaseerd is op het Interoperabiliteitsmodel, is het Handboek Interoperabiliteit in het Afsprakenstelsel opgenomen. Het Handboek Technische Architectuur is voor een groot deel onderdeel van de applicatie-laag van het interoperabiliteitsmodel, en is ook opgenomen in het Afsprakenstelsel Interoperabiliteit Geboortezorg.

Het Afsprakenstelsel Interoperabiliteit Geboortezorg wordt ontwikkeld in afstemming met vertegenwoordiging van landelijke eindgebruikersgroepen, Nictiz, MedMij, OTV, Twiin en leveranciers van zorginformatiesystemen en integratieoplossingen.
De ontwikkeling en het beheer van het Afsprakenstelsel Interoperabiliteit Geboortezorg worden belegd in de Innovatie- en Beheercyclus (in ontwikkeling).

Het Afsprakenstelsel Interoperabiliteit Geboortezorg wordt ook gebruikt voor de ontwikkeling van een landelijke test- en validatieomgeving voor de interoperabiliteit van geboortezorg en geeft daarmee belangrijke input voor de (nog uit te werken) implementatiehandleidingen die in een later stadium aan het afsprakenstelsel worden toegevoegd.

In het volgende artikel wordt de doelstelling toegelicht.

Samen komen we verder
Dit artikel is tot stand gekomen met de kennis en inzichten van professionals, experts, beleidsmakers en bestuurders. Bij VIPP Babyconnect geloven we dat er vele perspectieven nodig zijn om te gaan zien wat voor iedereen werkt. En die afweging kan altijd beter. Zie jij mogelijkheden voor verbetering in dit artikel? Vraag via info@carecodex.org een review-account aan en laat een reactie achter.
Samen weten we meer. Samen komen we verder.