VERSIE: 21-04-2023 STATUS: CONSULTATIE
Toelichting
In dit artikel wordt de architectuurlaag Informatie beschreven. Allereerst worden de verschillende rollen beschreven. Daarna worden de processen die van toepassing zijn op de architectuurlaag Informatie geïntroduceerd.
1. Informatiestandaarden
Toelichting
Informatiestandaarden zijn essentieel in het bereiken van interoperabiliteit van geboortezorg. Een informatiestandaard is een verzameling afspraken die er voor moeten zorgen dat de zorginformatie met de juiste kwaliteit kan worden vastgelegd, opgevraagd, gedeeld, uitgewisseld en overgedragen (bron: Nictiz). Binnen de Referentiearchitectuur zijn de informatiestandaarden voornamelijk gepositioneerd op de architectuurlagen Informatie en Applicatie. Op de architectuurlaag Informatie hebben informatiestandaarden betrekking op de structuur en inhoud van informatie.
De belangrijkste informatiestandaarden op de architectuurlaag Informatie:
Zorginformatiebouwstenen
PWD: Informatiestandaard Geboortezorg
Snomed-CT
LOINC
MedMij-Gegevensdienst Verzamelen Integrale Zwangerschapskaart
Dossieroverdracht (onderdeel van de informatiestandaard JGZ)
Hieronder wordt per standaard een toelichting gegeven.
Zorginformatiebouwstenen (zibs)
Omschrijving: Zorginformatiebouwstenen worden gebruikt om inhoudelijke (niet technische) afspraken vast te leggen ten behoeve van het standaardiseren van informatie, die gebruikt wordt in het zorgproces.
Perinataal Woordenboek & Dataset (PWD)
Omschrijving: Het Perinataal Woordenboek & Dataset (PWD) is een Nederlandse informatiestandaard voor de gezondheidszorg en is opgenomen in het kwaliteitsregister van Zorginstituut Nederland (ZiN). De standaard zorgt ervoor dat belangrijke informatie over een zwangerschap gedeeld kan worden tussen verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, kraamzorg, echoscopisten, verpleegkundigen en onderzoekers die direct betrokken zijn bij de zorg voor de zwangere en haar kind, en die betrokken zijn bij de kwaliteitsverbetering van verloskundige zorg.
Vergelijkend overzicht diverse datasets
Snomed CT
Omschrijving: SNOMED CT is een internationaal, medisch terminologiestelsel en bevat een grote verzameling medische termen met hun synoniemen en hun codes. De termen worden in de directe patiëntenzorg gebruikt. De termen in SNOMED CT zijn Engelstalig. Het voor Nederland relevante deel is vertaald naar het Nederlands. Delen ervan zijn ook vertaald in het Deens, Duits, Frans, Spaans en Zweeds.
LOINC
Omschrijving: LOINC is een codestelsel en heeft als doel om concepten van laboratorium-aanvragen, laboratoriumuitslagen en klinische begrippen te standaardiseren.
MedMij-Gegevensdienst Verzamelen Integrale Zwangerschapskaart
Omschrijving: De MedMij gegevensdienst Verzamelen Integrale Zwangerschapskaart is een vastgestelde set aan gegevens die een cliënt kan Verzamelen in haar PGO. Deze vastgestelde set aan gegevens wordt alleen uitgewisseld tussen de Informatie-rollen Zorgverlener en Cliënt.
Dossieroverdracht (onderdeel informatiestandaard JGZ)
Omschrijving: De informatiestandaard Dossieroverdracht beschrijft de structuur en inhoud van de informatie die is gerelateerd aan de overdracht van geboortezorg naar jeugdgezondheidszorg.
2. Rollen
Toelichting
Hieronder wordt per rol de rolbinding met rollen op andere architectuurlagen beschreven, en wordt beschreven welke afspraken over de uit te wisselen informatie dienen te worden gemaakt. De rollen wordt besproken in de volgorde waarin ze van links naar rechts zijn weergegeven in het schema bovenaan dit artikel.
3. Processen
Toelichting
Op de architectuurlaag Informatie worden in het Afsprakenstelsel Interoperabiliteit Geboortezorg 5 processen onderscheiden die nodig zijn voor het bereiken van interoperabiliteit van geboortezorg. Deze processen worden toegelicht in de volgende artikelen:
Proces Publiceren: Een zorgverlener maakt geboortezorggegevens toegankelijk en vindbaar.
Proces Raadplegen: Een zorgverlener raadpleegt geboortezorggegevens.
Proces Regie Voeren: Een cliënt legt toestemmingen voor het delen van haar geboortezorggegevens vast.
Proces Delen: Een cliënt deelt geboortezorggegevens via haar PGO met haar zorgverlener.
Proces Verzamelen: Een cliënt verzamelt in haar PGO geboortezorggegevens die door zorgverleners zijn geregistreerd.
Samen komen we verder
Dit artikel is tot stand gekomen met de kennis en inzichten van professionals, experts, beleidsmakers en bestuurders. Bij VIPP Babyconnect geloven we dat er vele perspectieven nodig zijn om te gaan zien wat voor iedereen werkt. En die afweging kan altijd beter. Zie jij mogelijkheden voor verbetering in dit artikel? Vraag via info@carecodex.org een review-account aan en laat een reactie achter.
Samen weten we meer. Samen komen we verder.
Add Comment