Brochure voor cliënten
Versie: 19-05-2021 status: consultatie
Toelichting
Hieronder vind je een voorbeeld van een brochure over veilige digitale uitwisseling van geboortezorggegevens voor cliënten. Dit is een handreiking aan regio’s voor het maken van een regiospecifieke brochure voor cliënten. De exacte inhoud van de brochure voor cliënten zal per regio worden bepaald en is afhankelijk van gemaakte keuzes aangaande de regionale oplossingsrichting.
Inleiding/ Doe je mee?
In de geboortezorg zijn we met veel verschillende organisaties bezig met het mogelijk maken van veilige digitale gegevensuitwisseling. Jouw verloskundige, gynaecoloog of kraamverzorgende werkt hier ook aan mee. Dat betekent dat alle informatie in de geboortezorg straks digitaal gedeeld kan worden tussen de verschillende zorgverleners en ook met de cliënt. Om dit voor elkaar te krijgen, moet er veel gebeuren en dat gaat stap voor stap. De uitwisseling wordt eerst zorgvuldig getest en daarna op kleine schaal ingevoerd. Eerst met weinig gegevens en met een paar zorgverleners. Daarna met meer gegevens en meer zorgverleners. En eerst met de gegevens van één of enkele cliënten, daarna met meer en meer cliënten.
Voor het delen van cliëntgegevens hebben we jouw hulp nodig. We willen je vragen of we jouw zorggegevens mogen uitwisselen. Hier leren we veel van. Deze kennis kunnen we gebruiken voor volgende stappen in het proces naar volledige, veilige digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg. Vanzelfsprekend blijft jouw privacy en de veiligheid voorop staan.
Hieronder leggen we je meer uit over waarom digitale gegevensuitwisseling belangrijk is. En over welke gegevens het gaat en wat jouw rol hierin is.
Digitale uitwisseling nu (nog) niet mogelijk
Tijdens je zwangerschap, de geboorte van je baby en de periode erna heb je vaak te maken met meerdere zorgverleners. Zoals een verloskundige, gynaecoloog, een verloskundige in het ziekenhuis, een echoscopist, een kraamverzorgende en zorgverleners bij jeugdzorg (bv. hielprik). Deze zorgverleners werken voor verschillende organisaties en met diverse softwaresystemen waarin jouw gegevens vastgelegd zijn. Om allerlei redenen kunnen zij deze gegevens niet digitaal uitwisselen met elkaar of met jou delen.
Juiste gegevens op het juiste moment
Het is belangrijk dat zorgverleners de juiste en meest actuele informatie hebben om goed voor jou en de baby te kunnen zorgen. Maar ook voor jou is de informatie belangrijk. Het gaat om jouw gegevens, waar jij over beslist.
Wanneer de juiste zorgverlener op het juiste moment de juiste gegevens kan inzien, hoef je je verhaal niet nog een keer te vertellen. Ze zijn dan goed geïnformeerd wanneer je op consult komt.
Welke gegevens worden uitgewisseld?
Het doel is alle voor geboortezorg benodigde gegevens gestructureerd uit te wisselen conform de landelijke Informatiestandaard Geboortezorg. Tijdens de implementatie wordt begonnen met een selectie van de gegevens die nodig zijn voor de zorg aan jou en je (ongeboren) baby, zoals de zwangerschapskaart en de gegevens die nodig zijn voor acute zorg. De selectie van gegevens wordt stap voor stap uitgebreid.
[Afhankelijk van regionale oplossingsrichting] Waarvoor en hoe geef ik toestemming aan mijn zorgverlener?
Je geeft toestemming aan alle direct betrokken zorgverleners om jouw gegevens uit te wisselen. Dat zijn onder andere de verloskundige, gynaecoloog en de kraamverzorgende. Zorgverleners mogen alleen jouw gegevens inzien als jij toestemming geeft. En als de zorgverlener kan aantonen dat zij of hij betrokken is bij jouw zorg.
[Afhankelijk van regionale oplossingsrichting] Wil je meewerken? Onderteken dan het cliënttoestemmingsformulier. Dit formulier krijg je van je verloskundige. We zorgen ervoor dat de digitale uitwisseling goed getest is. Samen maken we stap voor stap veilige digitale gegevensuitwisseling mogelijk.
Bij wie kan ik terecht met vragen?
Voor vragen kun je contact opnemen met je verloskundige of de regionaal projectleider : mail@mail.nl of 080-1234567.
Meer achtergrondinformatie?
VIPP Babyconnect helpt de geboortezorg om digitale gegevensuitwisseling in te praktijk te brengen. Dit landelijke stimuleringsprogramma wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS.
In deze korte animatie leggen we je uit hoe digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg eruit gaat zien. En in deze korte film zie je waarom digitale gegevensuitwisseling voor de cliënt belangrijk is.